torsdag 12 februari 2009

Shabby Chic, Chic Antique... Räcker inte "Fan! Den får hänga där, orkar inte flytta på den."

Igår läste jag en massa inspirerande inredningsbloggar. Hittade flera som jag inte stött på förut, det var jättekul och jag blev faktiskt, riktigt inspirerad.

Så inspirerad att jag och HE-Man åkte till Jysk efter jobbet för att inhandla sånadär "svävande" vägghyllor. Och tur hade vi, för vi hittade två stycken, som kostade endast 12 € styck. Dessutom var den ena av förpackningarna öppnad och hade stått framme som visningsexemplar, så den fick vi ännu billigare!
Hade tänkt hänga dom på en stor ljus vägg i vardagsrummet. Fastän vi hängt upp tavlor där så ser det väldigt tomt ut. Så jag fick den väldigt smarta idén att sätta upp en hylla under taket, längs hela väggen. Tänkte man kunde ha foton där, lite prydnadsbjäffs och kanske några böcker etc.

När vi kom hem gav sig HE-Man i kast med att sätta upp hyllorna. Det kom skruvar och allting med i paketen, så det behövde han iaf inte gräva fram. Själv började jag trixa med en ram jag köpt på loppis.
Jo... HE-Man var på bra humör igår så vi tog en sväng via loppis också. Köpte en tavla med en stor ram med glas för 4 € och en broderad tavla med en maffig guldram för en tia. Den stora tavlan slaktade jag direkt. Eftersom ena väggen i vardagsrummet är tapetserad i en svart, stormönstrad tapet tänkte jag att det kunde vara en kul idé att hänga upp en tapetbit som en tavla, på en av de ljusa väggarna i rummet. Sagt och gjort. HE-Man trixade med hyllorna och jag trixade med tavlan.

Det tog verkligen inte länge innan svordomarna började hagla över vardagsrummet.
HE-Man svor över att "konsollerna" var sneda och skruvarna som kom med hyllorna var värdelösa, när han drog i dom med skruvdragaren lossnade skallen på tre-fyra skruvar. Så nu sitter hyllorna där de sitter... Själv hade jag problem med den förbannade ramen.
Först var det lite gammal papperstejp jag måste pilla bort. Sen fanns det några små metallklämmor som jag måste bända upp, för att kunna plocka bort den styva baksidan av ramen. Satt och pillade med en kniv och bände och kämpade. Till sist hade jag bänt upp alla klämmor och kunde plocka ut baksidan och den gamla bilden.
Då såg jag att den svarta bilden hade färgat av sig på glaset, fram med skurattiraljerna och börja skrubba!
Efter idogt skrubbande, torkande, dammsugande (jag hatar när det hamnar skräp innaför glaset!) samt tapetklippande så fick jag in tapetbiten i ramen.

Men det var fult.

Tapetbiten passade inte in alls, jag hade liksom klippt ur fel bit av mönstret. Så då fick jag pilla upp allting igen, klippa ny bit och pilla in allt en andra gång. Då lyckades jag ju såklart riva sönder tapeten lite också, det var INTE kul. Under arbetes gång hade jag ju också kommit till den insikten att det inte var frågan om några metallklämmor, utan små diamant-formade stift som spikats(?) in i ramen. Många av stiften lossnade när jag bände på dom, dom var nämligen ytterst ovilliga att bli böjda. Så dom flög iväg lite hit som dit.

Ja... då fick jag ju krypa omrking på golvet då och samla upp dom, för annars hade det säkert inte tagit länge innan någon trampat in det i foten, eller i tassen för den delen.

Nå, alla lösa stift var ihopsamlade. Nu skulle allt bara klämmas på plats så var det klart!
Jag försökte peta in de lösa stiften tillbaka, böjde ner de som jag tidigare böjt upp och hade typ en stift kvar innan det var färdigt. "Vilken tur att jag har hyll-kartongerna som underlägg, de ger ju efter lite och är mjukare än golvet. Dvs. inga repor på golvet och ramen går inte sönder!" tänkte jag...

*knack*

Det jävla glaset sprack!

Jag hade försökt att, försiktigt, försiktigt, trycka tillbaka en av de fula metallstiften som satt i ett hörn. Då sprack glaset och hela hörnbiten var lös!
För att falla tillbaka på mina erkända synder i föregående inlägg, kan vi ju säga att det är bra att jag är så himla snål, annars hade jag kastat ut ram-helvetet i HE-Mans eldningstunna och brännt upp skiten!
Men nu hade jag ju faktist betalat hela fyra euro för den, så jag iddes inte.

Så, snålheten tog överhand och jag satte in tapetbiten utan glas istället. Som tur var kom jag fram till att det såg snyggare ut än när den var bakom glas. Det är ju liksom inte glas på tapeten som sitter på väggen heller så... det passade helt enkelt bättre. Dock hade jag ju lite problem med att få tapetbiten att hållas slätt mot baksidan, den ville bara rulla ihop sig tillbaka. Lite tejp löste det problemet.

Klappat och klart. Tapetskapet var på plats i ramen, ramen var putsad och rivmärket syntes inte! Glad och nöjd tittar jag upp från mitt pyssel-pill för att visa det till HE-Man, samtidigt som jag ska betrakta hans arbetsinsats i form av snyggt upphängda hyllor, och kan då konstatera att hyllorna såg FÖR JÄVLIGA ut!

Och där sitter de nu. Fastskruvade med halshuggen skruv. Enda sättet att få ner dom är väl att riva sönder hela hyllan. Allt blev bara fel den kvällen.

Vi har rätt högt i tak i vårt vardagsrum, närmare 280 cm. Så när hyllorna kom upp på väggen, bara 30-40 cm under taket, drogs blicken mot takhöjden och rummet kändes liksom smalare och mindre på nåt sätt. Inte bra...
Dessutom kunde jag konstatera att min fina plan med att sätta prydnadssaker på hyllan helt misslyckats. Hyllorna var för djupa för att sitta så högt upp, så man skulle inte se grejset så värst bra.

Dags för lite damage control alltså.
Vi fick börja ommöblera lite smått i allmän inredningspanik. Flytta tv-bordet på rätt plats, vinkla tv:n så vi ser nåt, städa undan skräp, flytta matsalsbordet lite till vänster, barmhärtighetsavliva några halvdåliga grönväxter osv. osv.
Till sist kunde vi konstatera att okej, hyllorna kan nog inte användas till sitt ursprungliga syfte, men det kan bli rätt bra i alla fall. Så efter ca tjugo stycken "Hjälp mig nu HE-Man, du får inte gå sova än, det tar bara fem minuter!" var det ungefär midnatt. Men jag hade inte inredningspanik längre iaf.

Jag tror att min inredingsstil bäst går under benämningen jävla-skit-det-ser-inte-bra-ut-men-den-får-fan-i-mig-hänga-där-nu.
Kanske nåt nytt för inredningstidningarna? Jag kan introducera den nya treden på samma gång de kommer och gör detdär inredningsreportaget.

9 kommentarer:

Jojo sa...

De små "diamant" metall bitarna du hittade i ramen är såna som används då man sätter in fönsterglas i karmarna. Man sätter i glaset i den urfrästa delen, skjuter med pistol in diamanterna, och kittar ovanpå. Du kan lika bra sjuta lite lätt med en häftpistol så att de står ut halvvägs på baksidan nästa gång du ska ha in nåt i en ram.. Hänger du med? Annars får jag ju visa.

Mamma tycker att du svär för mycket på din sida sa hon igår. =)

Du får dina pengar på kalaset ikväll, hade glömt o flytta in åt dig.

segsliten sa...

Inget kul när det händer, men ack så kul att läsa! Tror jag tittar in igen snart!
Kram ☺

Ps. Svordomarna var helt på sin plats i det här sammanhanget.

Lussan sa...

*svimmar* Jag blev helt svettig av att läsa om det här.
Vi har det nog väldigt fint hemma, trots allt. *övertygar mig själv för att slippa den här sortens panik* ;D

Och tack för Facebookrådet. Du är precis lika smart som jag. Just min strategi! Funkade bra. Fast i efterhand är jag lite besviken över att ingen går ut med riktlinjer om hur just JAG ska bete mig. BÖR jag finnas på Facebook eller inte? ÄR DET INGEN SOM BRYR SIG OM MIN SÄKERHET? ;)

Hemma på Landet sa...

Åhhh jag känner hur det känns. Blir helstressad och halvt galen. *Elda upp det'!...brukar jag säga.
Nää...känner med dig.
Kramis

Daniel sa...

Skulle oxå ha svärt - befogat!

Roligt att hitta en annan 80-talist finlandssvensk!!

Marias Stil sa...

Åh vad jag känner igen mig!! Det är nästan skiljsmässa när något ska hängas upp hos oss och jag är bannlyst från ramar både hemma och på jobb för jag krossar alltid glaset.

Kram på dig, det är fredag iaf!!

Stina sa...

Hej!
Första gången jag besöker din sida, och den verkar mins sagt tevlig. tur bara att jag inte stannade vid det här inlägget. Hur eko är det egentligen att handla på jysk? Världens sämsta kvalité. och dessutom har dom blivit "påkomna" väldigt många gånger med att använda barnarbete.

Fröken Eko sa...

Svar till Stina:

*he he*
Där fick du fast mig!
Verkligen inte eko alls, skulle jag tro.

Tyvärr är jag nog inte en så stor eko-tönt som jag skulle vilja vara :) (tror faktiskt att jag t.o.m. beskrivit mig själv som eko-tönt-wannabe, lite helgarderat mig alltså..!?)
Men... jag kör enligt den principen att man gör det bästa man kan. Skulle man vilja leva helt eko/MMB så skulle jag nog behöva bo i skogen och elda med ved jag huggit själv, äta mat jag själv odlat etc. (nog för att det kanske skulle vara rätt kul också, men... då kunde jag ju inte blogga heller! ;) )

Nå, hursomhelst... I det samhälle vi lever i så är det og tyvärr väldigt svårt att vara MMB hela tiden, you have to chose your own battles, så att säga :)

Dessutom tror jag knappast att det är så stor skillnad mellan att handla på Jysk och vilket annat möbelvaruhus som helst...
Ville jag ha en eko-hylla hade jag väl fått bygga den själv. Tyvärr var jag för lat den dagen ;)

/F

Classic Style in City sa...

GRATTIS DU VANN UTLOTTNINGEN HOS CLASSIC STYLE IN CITY !!!
kontakta mej för din adress etc.

mvh marie