fredag 16 januari 2009

Loppis, tidsfördriv och lite annat

Känner mig väldigt miljömedveten för tillfället. Är inne i en sån fas nu när jag vill vara så mini-miljöbelastande som möjligt. Och på tal om miljö, nu ska jag lära er (alla tre, typ..?) nånting.

Det finns inget sånt som är miljövänligt, så är det bara. Inga produkter som du köper kan vara bra för miljön på nåt sätt (okej, det skulle väl vara en sak som du köper enbart för att bättra på miljön, typ en sak som äter upp freoner el.likn. men om vi ser till vanliga konsumtions-pryttlar).
Det finns ju förstås saker som kan vara inte-fullt-lika-dåliga för miljön som andra grejor kanske är. Men direkt snälla/vänliga mot miljön är dom ju aldrig.

Vill man vara lite mer korrekt (som jag ju förstås måste vara nu, bör väl föregå med gott exempel), så ska man istället tala om saker med mindre miljöbelastning. Ordet "eko" är ju egentligen också lite uttjatat, dessutom kan det ju också vara en förkortning för "ekonomisk", som inte riktigt är samma sak (även om ekonomsik och ekologisk ofta går hand-i-hand).


Och för att spinna vidare på eko-grejen... Hittade denhär tidningen i affären för nån månad sen.
Den heter ECOqueen, här är den egna beskrivningen på tidningen:

"Går det att vara både trendig, glamourös och samtidigt bry sig om miljön? Ja! Nu är nya tidningen ECOqueen här, magasinet för ditt nya sköna gröna liv!"

Dvs. det ska väl i princip vara en "vanlig" tant-blaska, men lite "eko" helt enkelt. Ganska bra koncept egentligen. För jag tror att om man vill att dethär med miljötänkande ska funka, så måste det bli en del av vår vardagskultur och inte bara nåt man gör ibland, för att lätta på samvetet. Folk skulle behöva göra "eko-saker" utan att tänka på det, för att det är så man gör, om ni fattar hur jag menar?

Då är det ju en rätt bra idé att ge ut en vanlig tidning som skriver om kändisar, mode etc. men ur en lite mer grön synvinkel. Tyvärr kan jag inte annat säga än att jag tyckte tidningen var en total FLOPP! Förlåt ECOqueen, initiativet var bra, men resultatet var inte lika super.

Tidningen är dyr och alldeles för eko. Det blir liksom för mycket. Allting heter "eko"-nånting. Man får så mycket eko inmatat i sig att man nästan vill spy! Bara namnet är ju redan lite för mycket! Vill dom göra en bra tidning och nå ut till så många männsikor som möjligt med sitt budskap så skulle dom inte behöva göra den så smal i sitt koncept. Redan namnet på tidningen, ECOqueen, tror jag avskräcker många köpare. Typ "Vad är detdär för nån hippie-tidning!?"

Varför valde dom t.ex. inte nån lite "lugnare" namn, som t.ex. GreenQueen? Det är lite mer intetsägand = bredare = passar fler = du når bättre ut med ditt budskap.
Nä, initiativet var super, men inte tidningen. Hoppas den blir bättre.


Nåja, det var en rätt stor parentes. Men för att återgå till det jag började på med. Jag ska hitta på ett nytt ord. Eller kanske mer en förkortning. Istället för att tala om "miljövänligt" eller "eko" (som jag nu avskyr!), så ska jag börja prata om MMB. Det står för Mindre MiljöBelastande. Det låter helt enkelt lite mer korrekt, trevligare och fräschare än att gång på gång gnälla på om "miljövänlig"och "eko".

BTW, ser nu att mitt blogg-namn är rätt dumt då *he he*, men det får vara som det är. ETT eko är väl OK, bara man inte använder det överallt och tjatar ut det. Därför får jag börja variera med MMB istället ;)

***

Byter samtalsämne...

Det finns en sak som jag velat ha en längre tid. Tjaa.... egentligen vill jag väl ha den, men jag vet att det inte skulle funka hemma hos oss p.g.a. små tyranner... så jag tänkte köpa en till svärmor i julklapp, men jag hittade ingen som var bra nånstans! Inte ens när vi var till Dublin en helg i höstas så hittade jag nån fin. Men nu har jag kommit på hur jag kan göra en själv *he he*

Vad jag ska göra med den när den ev. blir klar så vet jag inte. Men jag tror jag ska försöka göra en bara för att det är kul. Lägger upp bild sen, IFALL jag ÖHT får det gjort. Ska dock börja med ett loppis-besök idag, tror jag. Mitt uppdrag: slakta en barbie!!!!!!!

Andra saker jag tänkt sysselsätta mig med är att delta i en disktrase-swap på sysidan (ett av mina favorit-tillhåll). I en swap så gör alla deltagare ett (eller flera) exemplar av en viss bestämd grej, t.ex. lapptekniks-block, tygkassar el. dyl. Sen samlas alla grejor ihop och man byter sinsemellan, dvs. man får en lite överaskningspresent på posten. Ungefär som "hemliga julklappen" på julfester, typ...
Disktrasan ska virkas eller stickas i bomullsgarn. Roligt att göra och bra när man kan tvätta dom och använda hur många gånger som helst, vilket är väldigt MMB ;) Så för att vara lite mer MMB tänkte jag göra mina i Eco Baby Bomull. Ett garn som är gjort av ekologiskt odlad bomull. Det är very MMB :D

För övrigt vill jag ha en ny bil, en liten en som har liten bilskatt och drar lite bensin. T.ex. en Toyota Aygo. Nån som vill ge en till mig???

1 kommentar:

Jojo sa...

Haha..
Fröken Eko.

Satt och skrattade för mig själv då jag läste dina inlägg. Ska slå ett slag för dig på djungeltrumman.

Min mätare hittade jag via susnet.se, men jag gillar den inte helt hundra.. Tycker inte om då den inte registrerar alla som kommer in och ut på bloggen, du vet, även de anonyma.
Gillar denna mycket bättre då, http://www.easycounter.com/se/

Ska ha barnkalas för R idag, suck, sak komma tio monster marodörer hit och vara utklädda dvs så stt du inte vet vem som är vem...

Nåja, hörs och ses!