torsdag 22 januari 2009

Dagens tirad. Pay It Forward

Tja... vad skall jag skriva idag då? Nå... har tid att fundera på det ännu en stund, det är snart kaffepaus så jag får ta ett litet andrum där och klura ut mer klurigheter då, ifall jag lider brist på sådana.

***

Kan väl börja med ett roligt blogg-fenomen. Eller ja... kanske det inte är enbart ett bloggfenomen, men det underlättas sannerligen av bloggande. Det jag talar om är nämligen s.k. Pay It Forward (skicka vidare), eller PIF som det också kallas.

Hittade ett PIF hos Lilla Vicke Vire, som jag ju absolut måste delta i. För sanningen är, att förutom tävlandet, så var ju möjligheten att få delta i ett PIF, en av orsakerna till bloggeriet. Jag tycker om att få presenter helt enkelt.

Så... vad är då ett PIF? Jo, det går ut på att man helt enkelt delar med sig lite grann. Jag får en present av någon och måste själv skicka en annan present till en tredje person. Det kan fungera på lite olika sätt, men såhär är reglerna för den PIF jag deltar i via Lilla Vicke Vire:

"De tre första som lämnar en kommentar på detta inlägg kommer att få en handgjord gåva av mig. Jag vet inte vad presenten kommer att bli och jag kommer kanske inte att skicka den i morgon eller nästa vecka, men jag lovar att sända den inom 365 dagar. Det enda du behöver göra i gengäld är att "PIF", genom att lova samma sak på din blogg!"

Everybody gets it?
Alltså... de tre första personerna som lämnar en kommentar på detta inlägg, och meddelar att de vill vara med i PIF:en, så kommer jag att skicka en handgjord pryl till. MEN, för att få grejen måste man ju då självklart lova att i sin tur också bjuda ut lite handmade stuff.

Så om du vill vara med, lämna en kommentar och säg "Jag är med!" ;)

***

PÅMINNELSE!

Kom ihåg dethär: Efterlysning!

Snål som jag är vill jag inte köpa nytt och dyrt, utan begagnat till reducerat pris... Nån som har en som står och skräpar?

***

Har funderat lite kring ämnet "tanter". På mitt jobb finns massa tanter (och gubbar, för den delen). De flesta, jaa... kanske t.o.m. hälften, är i 50-års åldern. Ca 25 % är runt 10 år äldre än mig, så jag har m.a.o. inte så många jämnåriga på jobbet.

Blir ju lite trist i längden kanske... Samtalsämnena varierar ju rätt mycket ibland, beroende på vilken "åldersklass" du tillhör. De flesta här har ju barn som är i min egen ålder (eller äldre!). Vad skulle dom tycka om ifall jag drog några rövarhistorier runt kaffebordet om hur mycket jag gjorde bort mig sist jag var ute och söp?

Men det är där "tant" kommer in. Bara för att man är en äldre kvinna är man ju inte automatiskt en tant. Runt det stora kaffebordet märks dethär tydligt. Vissa tanter kan var runt 30, medans andra inte är tanter fast de närmar sig 60.

Vad är det då som gör en "tant". Tja... Wikipedia säger såhär:
Tant är ett tilltalsord som traditionellt användes särskilt av barn till kvinnor i medelåldern och uppåt; motsvarande ord för män är farbror.
I vardaglig betydelse avser ordet en
kvinna i medelåldern eller uppåt. Det uppfattas numera ofta som lätt nedsättande, eller ironiskt om en kvinna använder ordet om sig själv.
I
norska, danska, franska och tyska betyder motsvarande ord faster eller moster.

Min personliga definition av "tant" är inte riktigt den samma. När jag säger "tant" så ser jag en äldre kvinna framför mig, med ihopdragna ögonbryn och munnen ihopsnörpt som en kattrumpa, såhär: >:*
Och så muttrar hon nåt om "dagens ungdom", "det var bättre förr" eller liknande.

Det är en tant. Nån som tycker att "medelålders" är en livsfilosofi och modetrend. Att ungdomar per definition är ligister och att jeans är till för lösaktiga flickor, ungefär...
Ni kanske känner igen beskrivningen?

Tanter brukar utmärka sig med att vara kroniskt bakåtsträvande och gnälliga, samt ha en missuppfattning av att hårdrocks-/metalmusik gör att man blir en mördare.
"Skolmord? Ja... jag hörde nog att han var en såndär hårdrockare"
Och så tycker dom att alla invandrare är "svartingar" och tror att alla stjäl/snyltar på socialen.

Tanter har väldigt ofta den klassiska tant-frisyren (som även icke-tanter kan vara bärare av). Det är en kortklippt frisyr med lätt permanent, "för volym".
Och så använder dom tant-byxor. Tant-byxor är höga i midjan, skär in mellan skinkorna och har fickor i korsryggen. *snyyyggt*

Jag vill inte bli en tant när jag blir stor.
Jag vill inte att folk ska tycka att jag är gammalmodig och gnällig. (gnällig lär jag ju vara iaf alla fall, det är jag ju redan, men nån måtta får det väl vara)

Jag vill bli som dom äldre kvinnor som har dendär lilla glimten i ögat, som skrattar högt på kaffepausen och berättar roliga historier.
Jag vill inte ha tant-frisyr, utan en modern frisyr (som dock passar min ålder!).
Jag vill ha leggings och röd minkjol med höga knyt-stövlar, istället för tant-byxor.

Gamla blir vi alla, men man behöver inte bli en tant för det!

***

Räkna dina tant-poäng, kryssa i de alternativ som stämmer in på dig

Jag...
[ ] har tant-frisyr
[ ] tycker att byxfickorna faktiskt hör hemma i korsryggen
[ ] pratar om "svartingar"
[ ] tycker att alla ungdomar är ligister
[ ] tycker att allt var bättre förr
[ ] tror att inter-nät har med fiske att göra
[ ] vet att all invandrare stjäl eller lever på socialen
[ ] tror att metal-/hårdrocksmusik är ett djävulens påfund
[ ] har svarta leggings och röd minikjol

Räkna ihop slutresultatet. 1 poäng per kryss, förutom på sista påståendet som ger -1 poäng.

Resultat:
-1 - 2 poäng: Du är en kvinna i dina bästa år, ingen tant-varning här! Grattis!
3 - 4 poäng: En viss uppröjning borde ske inom överskådlig framtid...
5 - 6 poäng: Tant-varning! Gör nåt snabbt, innan det är försent! Gå på rock-konsert och skaffa neonrosa extensions!
7 - 8 poäng: Överhettning! Gå till doktorn och skaffa skavsårsplåster till såret du måste ha mellan skinkorna!

Poängresultat: 0 (skulle ha varit -1 om det inte vore för frisyren...)

Copy-pasta in tant-testet på din egen blogg och utmana kompisarna! (tanter säger vänninor...)
Jag fick 0 poäng (har ingen röd minikjol :( )

8 kommentarer:

LillaFlisan sa...

Allt så, PIF, låter ju verkligen superkul (men jag kan bara inte vara med, jag menar handgjord sak från mig.... Det är ju rent av elakt mot de stackarna som ev. intet ont anande skulle delta!!)

Men jag älskar idén!!

Stor kram

Flisan

Lilja's Corner sa...

Hej! Tack för besöket! Det är alltid roligt att se vem som tittar in, och så hittar man ju så många trevliga bloggar!

Din blogg var rolig att läsa, och tant-testet måste jag nog göra ;)

Jag är inte med i pif:et, men vilken rolig idé!

RANA sa...

Hahaha, vilken gullig tant. Jobbigt med skavsår mellan skinkorna... :-/

Kram, Rana

TEFROSSA sa...

Hej!
Tack för besöket hos mig! Vad roligt du skriver, måste läsa mer här. PIF verkar intressant, hade inte hört talas om det förut. Men hjälp, handgjort?!?

Vi hörs,
Lena

Ingela la la sa...

Yippiiiii, jag var ingen tant! Inte för att jag trodde det men det är ändå skönt att få det bekräftat ;-)

Intressant om bloggetiketten... Jag har ingen aning. Jag gör lite som jag känner, men jag gissar att bloggarna som hållit på ett tag (jag är rätt ny) så finns det nog... Får man en fråga så svarar man väl om man vill annars inte. Mig veterligen finns det ingen bloggpolis men man vet aldrig..
Kommentarer på sin egen sida har jag oxå funderat över... jag provade det en gång för jag har sett att andra gör det men jag tycker det är lite konstigt, jag vet inte varför. Jag går in och kikar på dennes sida istället och eftersom jag gillar att få kommentarer så lämnar jag oftast ett litet spår efter mig. Märk då att jag skrev litet... Inte så här långt!
=)

Och jag kan inte heller göra saker så räkna inte med mig!
Kram

Huset på landet sa...

Hallå där! 0 poäng, 0 poäng jag säger bara det! Och jag har ändå passerat 30 med god marginal!!
PIF låter ju jättekul, men jag kan ju inte göra annat än att klippa och klistra själv, så det är nog bäst att jag avstår. Och så skulle jag ju inte få nått vitt och shabby c av dig ;).
Nä skämt åsido, det skulle ju vara lättare det där om man bara ska skicka paket åt en person och inte åt tre. Det skulle ju verkligen ta 1 år för mig att knåpa ihop 3 handgjorda saker.

Joella sa...

Haha, JAG!!!! vill va me på ditt PIF!! Ja kan int lova att den person som får nåt handgjort av mej kommer att få nånting snygg, jämt, vackert å vitt, men nåt handgjort ska ja väl alti kuna knåpa ihop. De står ju int om de måst vara stickat, virkat, klistrat eller skruvat! Alltså sku man ju i princip kuna klippa å klistra ihop ett kort, eller klistra ihop en snygg framsida på ett häfte/bok så får nån annan de som anteckningsbok, eller? Va humor :D JAG E ME!!!

Fröken Eko sa...

Okej, en plats tagen, två kvar!
Och kom ihåg att copy-pasta texten till din egen blogg.

/F