torsdag 2 april 2009

Bedårande????

Har lite tråkigt, som vanligt, och bestämde mig för att ta en sväng via storasysters blog. Klickade in mig på de bloggar hon senast läst vilka, enligt min kategorisering, hamnar under rubriken "Lantfjant".
Ni vet.... inredningsbloggar som heter saker i stil med "Jag vill måla hela världen vit" eller "Shabby chic på landet" eller annat dö-puttenuttigt, där man skriver om sina senaste loppisfynd som man bara ska "shabba" till lite för den rätta looken och där alla (både författare och läsare) hyser hemliga drömmar om att springa runt på sommarängar i sina spetsnattsärkar och fladdra med håret, typ...

Nå, ni kanske vet vilken typ av bloggar jag pratar om nu?

Hursomhelst så var pointen med funderingen följande: Vem använder ordet "bedårande"? På riktigt alltså.
Det är en av de "facktermer" som florerar på dessa vita bloggar. Andra exempel är ordet "ting" (varför inte säga saker som vanligt folk???), det redan nämnda "shabba" (det betyder att man förstör en sak genom att måla den vit, precis som alla andra grejor man har, och sen sandpappra sönder den så den ser "lagom" nött ut) och förståss klassikern "lantlig" (ofta kombinerad med ordet stil).

Ja, ja, ja... nu kom jag av mig i min iver igen.

Grejen var alltså den, att på dessa bloggar ser man relativt ofta ord som, enligt mig, normalt folk inte använder. Ordet "bedårande" är ett av dom.
Finns det faktiskt vettigt folk, som inte ännu fyllt 76, som i vardagstal använder det ordet?

- Nej men HE-Man, se vilken bedårande liten tekopp. Den bara måste jag köpa!

Tror ni det låter så när jag lyckats dra med HE-man till stan?
Verkligen inte...

Eller är det ett ord som folk drar till med i skrivandets hetta, för att liksom ge texten dendär extra, gammeldags kryddan?
Jag gissar på det senare alternativet, helt klart!

Alltså, var och en med sitt... alla får ju göra som dom vill och jag behöver ju inte läsa alla bloggar. Men ibland börjar jag fundera om det är nån slags konspiration på gång. Lantfjantarna ska erövra världen och klä oss alla i Emil i Lönneberga-kläder och tänker tvinga oss att konstant leende koka sylt, lägga korkskruvslockar i håret med hjälp av en rostig spik vi värmt på spisen och sjunga glada visor (märkväl, visor, inte sånger)...

Visst kan jag tycka att vissa lant-stuffz är fina. Men det finns ju gränser för allt.
När man använder ordet "bedårande" har man överträtt den gränsen... för länge sen....

***

Uppdatering:

Till alla "lantliga"; såhär ser det ut på det riktiga landet

Lite hästskit på vägen. Bedårande, eller hur?

(Reds. anm. Bilden är inte min egen, men det ligger faktiskt hästskit på vägen hos oss. Går förbi den varje dag jag ska till postlådan och väntar på att nån annan ska orka sparka den i diket så jag slipper)

9 kommentarer:

Garbomannen sa...

Tack så jätte mycket för att du är med och tävlar! =)

Marias Stil sa...

Känner mig liiite träffad men håller med dig om hysterin att måla allt vitt. Jag tycker iofs det är snyggt men antikälskaren inom mig undrar om det är bra att måla över allt gammalt? Man gjorde det på 70-talet och förstörde då rätt många dalamålade skåp mm. Synd!

Vi har fö bajs utanför vårt hus med och det luktar bajs ibland och på hösten luktar det sockerbruk vilket nästan är värre än bajs.

Lussan sa...

*ROTFL* Applåderna ekar, Fröken Eko! :D :D :D Jamen, preciiiiiiiis! "Shabbar" och förstör och ... Bedårande roligt skrivet!

(Bloggaren Jenz kanske borde sitta i en vrå och skämmas under de stunder när han inte ägnar sig aktivt åt att söka arbete? Man har alltså inte rätt till fritid (som syns) när man har A-kassa - så långt är det klart. Då vet vi det, modegurun! :))

Lussan sa...

*ROTFL* Applåderna ekar, Fröken Eko! :D :D :D Jamen, preciiiiiiiis! "Shabbar" och förstör och ... Bedårande roligt skrivet!

(Bloggaren Jenz kanske borde sitta i en vrå och skämmas under de stunder när han inte ägnar sig aktivt åt att söka arbete? Man har alltså inte rätt till fritid (som syns) när man har A-kassa - så långt är det klart. Då vet vi det, modegurun! :))

Jojo sa...

Jepp, men då du står i dina Emil paltor ska du veta att du ska ha en jordgubbsmössa på också, för den dära moderna touchen.

Najs eller bajs med skabbigt skit, vem vet, smaken är delad?!

Men vet du om att man brukar bara störa sig på dylika saker då man är avundsjuk, hehe ..

Nåja, tips till allmänheten!!! Måla aldrig om en möbel som är felfri och äldre än 100 år. Allt vad man ändrar på en möbel, dokumentera det med en liten historia på baksidan i blyerts, tappar inte lika lätt värdet då!

J

ps, fast du är eko, bajsa inte i eget bo, det är inte najs, du kan inte kräva att grannarna ska borsta undan det åt dig =)

Jojo sa...

Jo, glömde tillägga att jag ska fladdra iväg nu i min lantliga tunika och shabba en NY stol så att den ser gammal ut, och den ska inte ens bli vit, hehe =)

J

Elisabeth, anyhow.se sa...

Vilken jättego´kommentar du fällde på min blogg! :)

segsliten sa...

Vilken förtjusande liten skapelse du lyckats knåpa ihop vännen. Jag tycker att det sagolikt roligt att få ta del i edra åsikter angående andra bloggares ordval. För att inte tala om de bedårande fekalierna, de är verkligen en fröjd för ögat.

Hjärteligen
eder bloggvän Segsliten
;D

Daniel sa...

tycker det e nostalgiskt å vackerroligt när man använder sig av gammaldagstermer - det förflutna fascinerar. Mej stör det inte.

Ungern ja, ni ska absolut gå på badställen som finns överallt.. dvs man sitter ute i kalla kylen å stenbassänger med bubblande varmt vatten och får ta det lugnt och se ut över staden!
Å där finns oxå europas störtsa shoppingcentrum (kommer inte ihåg namnet) men värt ett besök!