torsdag 10 september 2009

Jag tror att jag är utsatt för rasistiska påtryckningar

Då jag körde till jobbet imorse så hörde jag på jobbet att man har lite problem i Indien. Det är tydligen så att det saluförs blekningsmedel för huden där, så att dom mörka pepparkaks-indierna ska kunna bleka sin hy till en vacker, nordisk skönhet.

Tidigare så har denhär reklamen tydligen enbart riktat sig till kvinnor, men nu har man börjat saluföra blekningsprodukten också för män (Men ve och fasa! Sånt ska väl inte män behöva tänka på? Yttre skönhet är väl endast kvinnor belastat, eller?)
Indiens regering har, hursomhelst, blivit upprörd över denna reklam och menar att den har rasisitiska undertoner, då de mörka indierna ska behöva bleka hyn så att de blir lika ljusa som västerlänningar, för att kunna skaffa ett bra jobb, hitta en bra partner etc. Ja, det säger väl sig själv att det knappast är tvång på kemiskt blekt hy för att få ett jobb i Indien, men jag antar att det är nåt sånt som man försöker visa i reklamen, så som reklamer gör.

"Smörj in dig i våra väteperoxid-kräm och bli ljus och fin! Den brännande sensationen i hyn härstammar inte alls från de farliga, kemiska ämnena som förstör din kropp, det är... hmm.. typ kemisk peeling, jo! Det är BRA! Dessutom luktar det gott, visst!
Och när du gör detta så vill alla ge dig jobb, alla män/kvinnor (valfritt) vill kyssa dina fötter! Du kommer att få löneförhöjning, då du sparar åt ditt företag eftersom de kan använda din bleka hy som en solreflektor som speglar in solljuset så de sparar in på belysningkostnader!
"

Ja, ja... nu snurrade jag ju iväg OT igen. Men ni fattar kanske den huvudsakliga poängen?

Nå, Indiens regering tyckte i alla fall att dethär var lite rasisitiskt och skulle ge Indierna en dålig självbild och få dom att inte vara nöjda med sin indiska, mörkhyade skönhet.

Men hallå!!!
Jag då?

Ja, jag bor ju inte i Indien, men kan inte MIN regering se efter MIG lite också då? Va?
Hela sommarhalvåret blir man ju bombaderad med reklamer för brun utan sol-krämer, solarier, bilder som visar vackra, solbrända människor etc. Alltså saken är ju den, att sannolikheten för att jag någon gång ska bli "fräscht solbrun" är ungefär lika stor som att valfri indier plötsligt skulle blekna en par-tre nyanser.
Hur rasitiskt är inte det? Duger inte min bleka skönhet? Någon som någonsin hört fraser som "hennes mjölkvita hy" och sånt? Det lät fint va? Men varför får jag inte sitta och vara nöjd med min blekfisighet då? Dumma rasister som tycker att jag borde se ut som en mexikan eller nåt! Fy skäms!

För att då återgå till Indien. Är problemet då verkligen det att man vill bleka sig för att se ut som en västerlänning (?), eller är problemet det att reklamen nu också börjat rikta sig till män?

Är det märkliga det att ljushyade gärna får försöka se ut som andra, men om andra försöker se ut som ljushyade, då är det rasistiskt? Eller är det konstiga det att det är helt okej för indiska kvinnor att behöva ändra på sitt utseende och få dålig självbild p.g.a. reklam, men när det börjar röra sig om MÄN som borde ändra på sitt utseende, då är det fel...

Eller har Indien helt enkelt en mer omtänksam regering än vad vi har?

Hursomhelst så tror jag bestämt att spray-tanning är smygrasistiskt nu, så det så!

6 kommentarer:

zeca63 sa...

Hoppas du får en trevlig fortsättning på torsdagen!! Kramiz

zeca63 sa...

Jag ska inte sova än men får nog önska godnatt nu ifall datorn blir upptagen !! Kramiz !

Sjabbig men chic sa...

Ja åtminstone så verkar det vara så att man uppmärksammade problemet på ett annat vis när männen blev indragna. Så då är det ingen mening att marknadsföra "ännu brunare utan sol" i Indien då?
Här ska vi vara bruna och se ut som indier för att vara snygga och där ska de vara bleka och se ut som nordbor för att vara snygga. Hmmm, vi kanske helt enkelt ska göra ett landbyte sinsemellan.

Kram Lisa

Anonym sa...

Hej Gumman
Vill påminna dig om att webbshopen är släppt idag;) Kul om du kunde kolla förbi kanske något du gillar=) www.stropp.se
Ha en bra kväll!

Daniel sa...

Bojkotta säger jag!

zeca63 sa...

Önskar dig en skön tisdag! Kramiz